menu close menu

Doğru Beslenme ve Şeker

Doğru Beslenme ve Şeker
Doğru Beslenme ve Şeker

Spor salonlarına gelen insanlardan en çok duyduğumuz sorulardan biri haftada 3 gün spor yapmama rağmen neden kilo veremiyorum ya da o kadar antrenman yapmama rağmen kilo vermeyi bırakın kilo alıyorum cümleleridir.

Biz spor salonlarında çalışan eğitmenlerin sıklıkla karşılaştığı bu soruların cevabı kişilerin beslenmeyle ilgili doğru sandıkları bilgilerinin yanlış olmasıdır.

Besinlerin pişirme şekilleri, öğün saatleri ve miktarlarına göre değerleri değişiklik gösterir.

Örneğin patatesin kilo yapması ya da etin kollestrolü arttırması gibi.

Haşlanmış patatesin 1 porsiyonu 140 kalori iken kızarmış patates 387 kaloridir.

İnsanları gereksiz yere kilo alımına götüren en büyük sebeplerden biri budur.

Bu yüzden obezite önü alınamayan bir salgın gibi.

Sivil ve resmi kuruluşlar birçok hastalığın nedeni olan şişmanlığı azaltmaya çalışıyorlar.

Ama bu kuruluşların çoğu şişmanlığın çaresinin alınan kaloriyi azaltmak ve egzersiz yapmak olduğunu söylüyor.

Bu çok mantıklı görünen öneriler acaba ne kadar doğru?

Şişman kişiler fazla früktoz tükettiklerinden yağ depolama durumuna geçiyorlar.

Aynı sebepten dolayı yağ yakan enzimleri tembelleşiyor.

Enerjileri azaldığı için kendilerini yorgun hissediyorlar ve bu nedenle de sık acıkıyorlar.

Yani şişmanlığın temel nedeni yaygın inanışın aksine fazla kalori almak ve az egzersiz yapmak değil.

Bunlar sebep değil sonuç.

Kilo sorunu yaşayan kişiler, şekerden fakir beslendiklerinde de birkaç hafta içinde yağ yakma moduna geçerler.

Aldıkları kalori aynı kalsa bile zayıflarlar ve egzersiz kapasiteleri artar. Öncelikle şekerleri tanıyalım.

Beslenmede aldığımız başlıca şekerler nişasta ve çift şekerlerdir (disakkaritler).

Bu şekerler früktoz, glükoz ve galaktoz denilen tek şekerlerden(monosakkaritler) oluşmuştur.

Başlıca disakkaritler sükroz= çay şekeri (glükoz+früktoz), laktoz = süt şekeri (glükoz + galaktoz) ve mannozdur (glükoz+glükoz).

Nişasta ise çok sayıda glükoz molekülünden oluşmuştur (glükoz).

Nişasta unlu gıdalardan elde edilir ve şeker tadı olmayan bir şekerdir.

Şekerler içinde en fazla yağa dönüşeni früktozdur.

Örneğin 120 kalorilik früktoz tüketirseniz bunun 40 kalorisi yağ olarak depolanıyor.

Hâlbuki 120 kalorilik glükoz tüketirseniz bunun sadece 1 kalorisi yağa dönüşüyor.

Başlıca früktoz kaynakları Sükroz (çay şekeri) Mısır şurubu Kristalize früktoz Meyveler Doğal tatlandırıcılar: Bal, agave şurubu

Hazırlayan: Timur Güven
Kaynak: beslenmebulteni.com